Založ si blog

Do vojny! Ani krok späť!

„Obranná dohoda“ vzbudzuje vášne naprieč celým politickým spektrom a nenechala chladnú, ani moju hlavu. Sledoval som ako sa ku tomu budú stavať jednotliví politici, médiá, verejnosť a… stalo sa presne to čo som očakával. Vláda väčšiny, ktorá je podľa súčasných prieskumov reálne vládou menšiny, opakovane deštruuje sociálny a právny štát a najmä demokratické princípy. Pritom samotné vládne strany vo voľbách nasľubovali, ako je to zvykom, hory – doly o tom, ako budú občania rozhodovať a participovať na tvorbe politiky a smerovaní štátu, ako prehĺbia demokraciu a sfunkčnia inštitút referenda.

Opak sa stal pravdou a stojíme už jednou nohou v autokracii nekompetentných jedincov a pochybných posluhovačov kapitálu bez chrbtovej kosti. A hoc striedanie premiérov sa stalo u nás novým športom, k ničomu to už po druhý krát neviedlo, okrem toho, že viaceré postavy politiky sa mohli vzdať beztrestne zodpovednosti za čokoľvek, čo vykonali. Nebudem zachádzať do detailov, pretože čerešničkou na pomyselnej torte sa stala obranná dohoda s USA. Hoc rezort obrany tvrdí, že na nej už pracovala minulá vláda (čo je síce pravda, ale rokovania boli prerušené z dôvodu pochybnosti o právnych náležitostiach), tak tá súčasná chce silou mocou dohodu, ktorá je principiálne pre Slovensko nevýhodná, pretlačiť v krátkom čase. Rýchlosť s akou sa to deje sama o sebe evokuje, že sa podpisuje „zmluva s diablom“. Avšak nebudem preháňať, preto si to rozdeľme.

Heger „vyhlasuje vojnu“ Ruskej federácii

https://pixabay.com/sk/photos/mu%c5%bei-%c4%8destn%c3%a1-str%c3%a1%c5%be-vojaci-67636/
Zdroj: pixibay.com

 Citujem „Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov“  (Eduard Heger 20.1.2022) Nechcem pôsobiť ako demagóg, no ak Heger tak pôsobiť môže, tak musíme aj my. Aj keď protiruská propaganda sa u nás maximalizovala za posledné 2 roky, nikde nemáme stále relevantné dôkazy, že nás Ruska federácia reálne ohrozuje. Argumenty ohľadom Ukrajiny sú sporné. Áno vieme že sa tam pohybujú ruské sily, vieme, že Bielorusko tlačí do Európy migrantov a to všetko s požehnaním Putina. Položme si však otázku, ako sa má správať Rusko a ostatné východoeurópske krajiny, keď sa k nim tie západné chovajú ako k potencionálnym zdrojom nerastného bohatstva a zdrojom lacnej pracovnej sily?! Aj keď nevyznávam žiadnu vieru, pomôžem si dvoma prísloviami. Jedno hovorí – Kto do teba kameňom, ty do neho chlebom. Taká má byť politika Európskej únie. Mali by sme sa ukázať ako niečo viac- ako zdroj humanizmu a myslenia 21. storočia. Lenže Európska únia nie je v otázke bezpečnosti jednotná a spolieha sa na inú taktiku a politiku, ktorá vyviera z NATO. Popri tom Rusko a iné štáty do roku 2014 fungovali viac menej bez vzájomných problémov vo „svojom časopriestore“ aj bez NATO aj bez EÚ. Teda do doby, kým sa nezačal západ starať do ich vnútornej politiky. A ak sa iný štát začne miešať do vnútornej politiky iného štátu, tam už niet priestoru na diskusiu, pretože tam platí- Oko za oko, zub za zub. No a kto je podľa NATO a EÚ za to zodpovedný, že Rusko je agresívne a že presúva svojich vojakov po svojom území? No predsa Rusko! Rusko plánuje inváziu, Rusko je najväčšia hrozba!

Ale prosím? Koľko je členských štátov NATO? Ako majú vyzbrojené armády? Ktorá je najvyspelejšia a najviac financovaná armáda na svete? Ak si dám len jednoduché čísla do súčtu, tak je jasné, že jedine NATO, sa skutočne pripravuje na vojnu – vojnu útočnú. Nebezpečne rozohralo hru špirály zbrojenia a Rusko a štáty okolo, žiaľ pristúpili na túto hru. Toto je ich jediná chyba, že oni sami sa nezachovali ako ostrov mieru.

https://pixabay.com/sk/photos/arm%c3%a1da-army-vozidlo-2736551/
Zdroj: pixabay.com

/Ešte mi nedá nespomenúť fakt, že keď francúzska armáda pochoduje po Paríži v Deň pádu Bastily, vtedy hovoríme o armáde pripravenej chrániť/brániť štát a jeho hodnoty! Keď pochoduje Ruská armáda po Červenom námestí, vtedy ide o akt prejavu agresie./

Zhrniem to takto: Rusko sa pripravuje na vojnu, ktorá je nevyhnutná z dôvodu krízy západného kapitálu, ktorý chce dobyť a získať kapitál východný.

„Výhodná dohoda“

Slovensko spadlo to tohto kotla – malý štát, ktorý by inak (možno) každá vojna obišla, pre jeho terén a nechcem byť protislovenský, ale aj pre jeho geopolitickú bezvýznamnosť… Tak prečo zrazu toľká pozornosť? Pretože každá základňa, hoc len spojenecká čo najbližšie k Rusku je pre USA výhodná. Nechať sa predať za 100 miliónov dolárov, čo je len cca 89 miliónov eur je na smiech. Vlastne ani nie na smiech ako skôr pre plač! Pritom mi vláda pripomína deti v škôlke, ktoré sa hádajú keď prerozdeľujú cukríky, ktoré nevedia spočítať a preto im zrejme nedošlo, že tých pár peňazí nielen že nepostačí ani na zaplátanie dier na letiskovej ploche na Sliači, ale dokonca o nich hovoria ako o úžasnej príležitosti. Reálne skôr s nimi už počítajú ako s doplnkom pre štátny rozpočet, ktorý mimochodom rúbe vysoko štátny deficit. Pre USA je to ako výhra v tombole – aj tam musíte vložiť istú čiastku aby sa vám to vyplatilo. Aby toho nebolo málo a nespomína sa to v tejto súvislosti, tak ja pripomeniem, že do roku 2030 spolu so stíhačkami kúpenými „Fic-Pelleho“ vládou minie Slovensko spolu okolo 9 miliárd eur na prezbrojenie, ktoré bude totožné s technológiou NATO.

Ak to opäť zhrniem, tak všetky vlády Slovenska zlyhali, pretože zatiaľ vždy sklonili hlavu a povedali mieru nie

Aj tak je to málo?

Ak ani toto nestačí ako dôkaz, že sme len nástrojom iných, tak potom existuje množstvo iných faktov, ktoré stačí sledovať. Je evidentné, že nejaký štát rozohral nebezpečnú hru. Najlepšie po dohode s inými štátmi. No jediného záujemcu vidím v USA. Najväčšie finančné skupiny sídlia v USA, vlastnia akcie väčšiny korporácií, ktoré vlastnia menšie monopoly a tie vlastnia menšie združenia až po samotné továrne. Dennodenne kupujeme výrobky, ktoré živia najbohatších ľudí. Slobodne si môžete pozrieť na internete, kto vlastní akcie akej firmy, žiaľ, naozaj existuje hierarchia a monopol na svetový trh a všetko na západe sa zbieha v dvoch finančných skupinách. No existujú výnimky. Tými sú práve trhy krajín východnej Európy, kde sa tieto monopoly dostávajú ťažko. Preto mnohí oligarchovia, ktorých neobhajujem, len konštatujem, sú na sankčných zoznamoch. Vláda a kongres USA sú pod ekonomickým tlakom vlastného dlhu. Komu ho dlžia? Vesmíru? Nie – dlžia ho úzkej skupine najbohatších. Zabudnite na Elona Muska a Billa Gatesa, ktorí sú všetkým na očiach. Najbohatší ľudia nepotrebujú majetok na účtoch, ale vlastnia najviac akcií, resp. finančné domy, banky a všetky ekonomické štruktúry, cez ktoré preteká globálny trh. A toto nie je konšpiračná teória, jednoducho je to holý fakt, ktorý je verejným tajomstvom. (Napr. Podľa Charlesa Wright-Millsa je spoločnosť USA ovládaná mocenskou elitou tvorenou najvyššími predstaviteľmi armády, vlády a finančníkov.) A ak si predstavíme, že tento „klub“ vlastní všetko od výroby toaletného papiera až po jadrové zbrane, tak je jasné že potrebujú točiť kapitál tak, aby im to bolo výhodné. Na to však potrebujú verejný súhlas väčšiny obyvateľstva, preto to nemôžu robiť obdobne, ako to robia diktátori, o ktorých to každý vie, ale prostredníctvom akcií, ktoré vhodne presúvajú z jedného sektora ekonomiky do druhého. Najvýnosnejším však naďalej zostal zbrojársky priemysel. Ten totiž generuje zisk z napätia (kupovanie a príprava na vojnu), napätie vyvoláva konflikty (spotreba a nová výroba) a na konfliktoch sa dá zarobiť niekoľkonásobne (obnova štátu). Nielen že zarába zdravotníctvo, potravinárstvo a energetika, ale aj štáty zničené vojnou sa musia zadĺžiť, resp. odpredaním časti svojho hospodárstva – najčastejšie strategické suroviny. Je to špirála konfliktov, zmierenia a ochudobnenia krajín, na čom sa dá perfektne zarobiť. Vidieť to najmä v Afrike a na Blízkom východe. Toto je nepopierateľný fakt, ktorého sa boja politici v štátoch, kde vojna nie je. Strach je totiž najlepším manipulačným prostriedkom.

Preto vyvodím záver, že buď súčasní slovenskí predstavitelia majú strach, alebo, sú natoľko hlúpi, že chcú uzavrieť absolútne nevýhodnú „dohodu“. Existuje aj možnosť, že sa stali úmyselne súčasťou toho systému, ktorý vnímajú ako jediný možný – tak ako keď Tiso si myslel že spojenectvo s Hitlerom bude lepšie ako nepriateľstvo, keď Biľak pozval armády Varšavskej zmluvy. Ak majú strach, tak ich to ospravedlňuje len čiastočne, pretože vzopretie sa Slovenska voči „priateľovi“ z USA, je ako keď sa postavil Dávid Goliášovi, no vždy existuje možnosť verejnej otázky pred ktorou musí aj Goliáš pokľaknúť, pokiaľ si chce zachovať tvár. Prečo teda nemáme referendum o tejto zmluve? Prečo Slovenskí občania o nej nemôžu rozhodovať? Pretože by to bol pre USA debakel. Z prieskumu konaného v roku 2021 vyplynulo, že viac Slovákov (až 47%) vníma Rusko ako strategického partnera a USA oveľa menej (iba 17%)!

Zdroj: Globsec

https://dennikn.sk/2415859/ako-na-slovensku-vnimame-svet-nemecko-a-rusko-su-top-partneri-najpopularnejsi-lider-je-macron/
Zdroj: Globsec / DennikN

Ja si úprimne nemyslím že je to nejakou ruskou propagandou. Isteže sa nájdu isté médiá a konšpiračné weby či vyjadrenia niektorých politikov, ktoré robia ódy na Putinove Rusko, ktorého politiku vnímam do značnej miery negatívne. Avšak tak ako pre pani europoslankyňu Nicholsonovú je Rusko hrôza a nie strategický partner, tak reálne pre Slovenské podniky a potravinárov bolo Rusko dlhoročným partnerom. Nehovoriac o tom, že z Ruska k nám prúdia všetky dôležité suroviny ako ropa, zemný plyn, jadrové palivo, uhlie, železo a pod. bez čoho by Slovenská ekonomika padla. Tak si prosím odpoveď. Komu ubližuje falošne vyvolávané napätie viac? Rusku, alebo Slovensku? Do kedy budeme trpieť pod ťarchou iných mocností? Prečo o sebe nikdy nerozhodujeme sami? A hlavne, kedy sa začnú štáty naozaj rešpektovať v medzinárodnom priestore, ako rovnocenný partneri? A hlavne, prečo sa my musíme pripravovať na vojnu?

Veľa otázok je nezodpovedaných, no jedna vec je istá. Odmietame dohodu!

My chceme mier!

Bc. Maroš Čupka. DiS.art.

Člen republikovej rady hnutia Socialisti.sk a predseda FĽM.

Zdroje:

https://www.topky.sk/cl/10/2249129/Politici-reaguju-na-stanovisko-hlavy-statu–Je-to-najvaznejsie-zlyhanie-prezidentky–tvrdi-Pellegrini?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=topky&fbclid=IwAR2B606fyZaeN5Gtymwcaf07Mmksn6AiidA2kj6QHPXLbF155SoHLbmQtIs
https://dennikn.sk/2415859/ako-na-slovensku-vnimame-svet-nemecko-a-rusko-su-top-partneri-najpopularnejsi-lider-je-macron/

Dozvuky 17. novembera a jeho aktuálny odkaz mladým

21.11.2023

Pripomienka 17. novembra sa celé roky točí okolo slobody. Slobody prejavu, slobody cestovania, nakupovania. Nespomína sa však sloboda, ktorá nie je slobodou – ekonomická sloboda nedosiahnuteľná pre 2/3 občanov Slovenska. Sloboda, ktorá by umožnila dôstojne žiť všetkým: mladým zakladajúcim si svoje rodiny, pracujúcim ktorí chcú slušné bývanie a napokon seniorom, [...]

Diaľnice nie sú všetko!

21.11.2023

Kým prišli analytici z Úradu vlády na zistenia, že nové diaľnice prácu automaticky neprinesú až teraz, svojim vlastným laickým pozorovaním som na to došiel už pred niekoľkými rokmi. Štát zbytočne preinvestuje množstvo verejných zdrojov na železobetónové a asfaltové stavby, ktoré z hľadiska budúcnosti budú katastrofou pre životné prostredie, vzhľadom k ich samotnej [...]

1. máj ako sviatok práce… hodný zatratenia?

01.05.2023

Úctu k tomuto dňu som mal už od detstva. Bol som vychovaný tak, že každú prácu vnímam ako keby som ju vykonával, preto som nikdy žiadnu prácu neponížil. Vcítenie sa do kože druhých je jedna vec, no vcítiť sa do práce je druhá. Pre každého má práca iný význam, avšak výsledok je vždy podobný – mzda, ktorá nás udržuje pri živote. Sviatok práce ustanovila II. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

maroscupka

Pravda je vždy uprostred.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 26020x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu